Radiokorrespondance fra politiet kaster tvivl om forklaringerne fra to politibetjente, der
nægter, at de har skudt mod ubevæbnede unge under disses flugt fra politiet

 


Viborg, tirsdag den 16. juni 2009

Af journalist Ellen Stampe


 
 

Retsreferat:

Sparsomt fremmøde til Tilst-sagens første dag

Det var udelukkende personer fra pressen og et mindre antal kvindelige pårørende samt sagsøgerne, der var mødt frem til Tilst-sagens første dag i Landsretten. Men i morgen har politiet bedt om særlige sikkerhedsforanstaltninger, oplyser rettens formand til de tilstedeværende.

Krims advokat Claus Bonnez lod i dag i Vestre Landsret tre unge mænd fortælle om deres oplevelser i de skæbnesvangre minutter, hvor to af deres venner mistede livet for syv et halvt år siden. Det skete, da politiet affyrede skud ind i de tre stjålne biler, de unge mænd kørte rundt i Århus-forstaden Tilst den 29. december 2001 lidt efter kl. 2 om natten. Retssagen er rejst af de pårørende til de to dræbte sønner samt de fire overlevende biltyve.

Formålet med de tre unge mænds forklaringer i retten i dag var at få fastlagt på hvilke punkter, deres oplevelser på gerningsaftenen adskiller sig fra den version af begivenhederne, som politiet og myndighederne har fremlagt. Alle tre sagde, at de havde stjålet de tre biler (firehjulstrækkere) for at køre ræs i det kraftige snevejr, der hærgede Danmark den 29. december 2001 om natten.

De unge mænd fortalte alle sammen retten, at de så en af de stjålne biler (en grøn Jeep) bakke, mens patruljevognen kørte frem mod den, og at politiet kørte frontalt ind i Jeepen, da politiet ankom. Denne forklaring adskiller sig markant fra de to politifolks forklaringer og den version af forløbet, som myndighederne har lagt til grund for at afvise at rejse straffesag mod betjentene. Betjentene har forklaret, at deres bil blev påkørt af den grønne Jeep, medens den ene betjent stod umiddelbart uden for politibilens dør. Ifølge betjenten, der stod uden for døren, frygtede han, at han ville blive ramt af bilens dør, hvis ikke han skød mod den grønne Jeeps forrude for at få denne standset, inden den kørte frontalt mod politibilen.

Advokat Bonnez dokumenterede tekniske undersøgelser fra Rigspolitiet, der viser, at skuddene mod den grønne Jeep blev affyret ind gennem ruden i førerens dør, og at føreren blev skudt i siden af hovedet. Advokaten mener, at det derfor ikke er sandsynligt, at betjenten har stået foran bilen, da han affyrede skuddene. Advokaten mener således ikke, at betjenten, der skød mod den grønne Jeep, kan have været i livsfare, da han affyrede skuddene. Derfor er betingelserne for "nødværge" ifølge advokat Bonnez ikke opfyldt, hvilket betjentene hævder.

De to betjente skal i vidneskranken i morgen og give deres version af forløbet.

Også på et andet punkt fortalte de tre unge i dag Landsretten en anden version end den, som myndighederne har lagt til grund. Det drejer sig om det øjeblik den sorte Mercedes rammer ind i siden på patruljevognen og skubber den et stykke ud i rabatten. Her sagde de unge mænd, at begge betjente stadig sad i bilen. Dette stemmer ikke overens med de officielle afgørelser i sagen, som retten skal høre i morgen.

Krims advokat lod også retten høre en lydoptagelse af radiokorrespondancen i de minutter, hvor skuddene faldt i Tilst. Han afspillede en samtale mellem de to politifolk, der skød, for at sandsynliggøre, at der måske var blevet skudt efter de to unge, der flygtede til fods.

”Jeg er sikker på, den ene er ramt. Han kan ikke komme ret langt,” bliver der sagt på optagelsen, hvor den ene politimand går spor med sin hund.

Advokaten lod også retten høre en lydbid, hvor en af politiets chefer på gerningsstedet fortæller om årsagen til de afgivne skud til en kollega på politigården:

”De er ved at blive kørt ihjel derude. Derfor afgiver de skud. Formentlig én hver. De er begge afgået ved døden”.

Dette, mener advokat Bonnez, åbner muligheden for, at de første oplysninger på stedet peger i retningen af, at politifolkene skyder én biltyv hver. Officielt er det kun den ene politimand, der skyder personer.