Politibetjent frifundet for racistisk vold mod CNN-journalist på trods af
belastende vidneudsagn og tegn på vold i udtalelse fra skadestue

 

Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

14. marts 2009


CNN-journalist Ünsal Turan, som er tyrkisk statsborger, måtte sygemeldes i 14 dage efter, at han havde forsøgt at fotografere danske politifolks visitationer af unge indvandrere på Halmtorvet i København den 28. februar 2009. Journalisten forklarede i Københavns Byret den 20. marts 2009, at en betjent brugte vold mod ham. Betjenten blev frifundet. Politiken 20. marts 2009 skriver blandt andet:
  Dommeren sagde, at de forskellige forklaringer, der var afgivet i sagen, ikke kunne føre til en domsfældelse.

En rapport fra Gentofte Hospital om en blodansamling kunne retten heller ikke bruge som bevis.
 

I Københavns Byret benægtede betjenten, at han havde slået journalisten, og at han blot havde bedt journalisten om at gå, idet de unge ikke ønskede at blive fotograferet. De unge blev imidlertid indkaldt som vidner til retsmødet, og de forklarede, at de ikke havde noget imod at blive fotograferet. Jyllands-Posten skriver 20. marts 2009:
  Betjenten sagde i retten, at han kontaktede journalisten og tilfældigt ramte hans bryst, da han med hævet pegefinger bad journalisten gå, fordi de fire drenge ikke ønskede at blive fotograferet. Men det var ikke rigtigt, sagde to af drengene, som vidnede i retten. De havde ikke noget imod at blive fotograferet  

Journalisten har gennem længere tid følt sig forskelsbehandlet af politiet på grund af sin hudfarve. Til Politiken 20. marts 2009 udtaler han:
  »Det er blevet sværere for mig at arbejde med politiet. Mens de behandler mine danske kolleger pænt, så behandler de mig dårligt«, siger Ünsal Turen.

»Selv om der er danske journalister til stede, så spørger politiet altid mig, hvem jeg er. De reagerer på mig, fordi jeg er udlænding, selv om jeg viser mit pressekort«, siger han.
 

Ifølge journalisten blev han - udover volden - også udsat for en ulovlig visitation, da han truede politifolkene med at ville anmelde dem. Politiken 19. marts 2009 skrev således:
  »Jeg fik meget stærke smerter, og jeg var sygemeldt i 14 dage«, har Turan, der har boet og arbejdet i Danmark i mere end 30 år, sagt.

Da Turan sagde, at han ville anmelde betjentene, reagerede de ved at visitere ham.
 

Læs mere om politiets overgreb og trusler mod blandt andet journalister, der er kritiske overfor politiet.