Konfliktløsning hos imamer i Vollsmose
-  et alternativ til et mindre værdigt straffesystem
 

 
  Socialdemokraterne vil bede justitsminister Brian Mikkelsen (K) undersøge, om kriminalitetssager trækkes tilbage, fordi imamer blander sig, siger retsordføreren, Karen Hækkerup. Det samme vil Dansk Folkeparti, siger integrationsordfører Peter Skaarup.

Når selv Vestre Landsret (og mange andre danske domstole) accepterer, at borgerne løser deres konflikter i anledning af, at de har været udsat for et strafbart forhold, uden at gå til politiet, kan det forekomme underligt, at det vækker så stor forargelse, at indvandrerne i Odense - med eller uden bistand fra deres lokale imamer - undlader at henvende sig til politiet om naboens børns eller andres strafbare handlinger. 

Det kan i mange tilfælde være nødvendigt at bevare et rimeligt forhold til et andet menneske, selv om dette andet menneske har begået et strafbart forhold mod en selv. Mennesker, der har været i straffesystemets vold, ender ofte i arbejdsløshed, druk, stofmisbrug eller andre ulykker. Det er sikker ikke få, der føler sig forurettede ved en forbrydelse, der alene af denne grund undlader at give anmeldelse. En arbejdsgiver, der har fået frastjålet penge af en medarbejder, vil formentlig ofte hellere have sine penge tilbagebetalt, end at medarbejderen gennem kontakt med straffesystemet skal sættes uden for det almindelige samfund. Er medarbejderen først politianmeldt, er incitamentet til at tilbagebetale beløbet naturligvis mindre, idet straffesagen ikke kan tilbagekaldes, selv om man vælger at betale det skyldige beløb.   

I Danmark har vi faktisk forsøgt at kopiere det system, som beboerne i Vollsmose ved Odense praktiserer. Dette forsøg kaldes "konfliktråd", og konfliktråd har været afprøvet i en årrække i flere retskredse i Danmark. I sådanne konfliktråd har man forsøgt at sætte ofret og gerningsmanden bag en forbrydelse sammen, således at disse kan bringes til bedre at forstå hinanden. Erfaringer fra Norge, hvor sådanne konfliktråd har fungeret i mange år, har været gode.

Af publikationen "Evaluering af organiseringen af konfliktråd i Danmark" udgivet af Det Kriminalpræventive Råd i marts 2006, og som er offentliggjort som bilag 42 til lovforslag nr. 168, fremsat i Folketinget ved 1. samling 2005, fremgår det - af side 20 - blandt andet:
 
"....Mæglingstjenesten er formelt uafhængig af andre instanser. De lokale kontorer kunne således meget vel låne lokaler og computere hos lokale myndigheder, men også organisere sig i egne lokaler. Særligt lægges vægt på, at man er uafhængig af politiet. Mæglerne har tavshedspligt og må ikke bruge deres viden til kortlægning eller opklaring
af sager. Kun i særligt grove tilfælde som seksuel misbrug af børn må mægleren bryde sin tavshedspligt. ...."

Af side 21 i publikationen fremgår det videre i note 18:
  Note 18 på side 20: "Nils Christie betragtes generelt i Norge som konfliktrådets fader. En af hans betydningsfulde teser bygger på, at retssystemet stjæler konflikter fra borgerne, og det virker fremmedgørende på folk, at de ikke er i stand til at løse deres egne konflikter. Han arbejder ved Institut for Kriminologi under det juridiske fakultet ved Oslo Universitet."

Der var i Danmark i 2006 et flertal i Folketinget, der ønskede at gøre konfliktråd til et permanent supplement til strafferetten. Når dette ikke lykkedes, skyldtes det navnlig, at Dansk Folkeparti modsatte sig dette. I Dagbladet Information 20. juli 2006 udtaler medlem af Folketingets Retsudvalg, Kim Christiansen (DF) blandt andet:
  "Konfliktrådet dur ikke. De kriminelle skal jo straffes. De skal ikke sidde og kigge ofrene i øjnene. Vi afviser kategorisk en udbredielse til hele landet. Også selv om det kun er et supplement til straffen."

KRIM glæder sig over, at indvandrerne i Vollsmose tilsyneladende har valgt at følge velbjærgede danskere fodspor og således ikke tillader, at politiet og domstolene stjæler konflikterne fra dem. De har tilsyneladende valgt at tage ansvaret for deres eget liv. De beskytter deres børn og unge mod et politi og et retsvæsen, som vil slå plat på disses fejltrin. De vil ikke se på, at deres egne - eller naboens - børn skal have deres fremtid slået i stykker af en blakket straffeattest, store regninger for sagsomkostninger, fængselsophold osv.