TfK 2011.110/1 VLK

 

  V.L.K. 26. oktober 2010 i kære 13. afd. S-1847-10

(Elisabeth Mejnertz, Lisbeth Parbo, Søren Rune Schrøder (kst.)).

Advokat Tyge Trier påkærer kendelse om nægtelse af at gennemføre indenretlig afhøring af 4 polititjenestemænd.

Aalborg Rets kendelse 11. august 2010, 3-2830/2010.


Det fremgår af det fremlagte, at advokat Tyge Trier i forbindelse med statsadvokatens undersøgelse af B's død til retten har fremsat begæring om en indenretlig afhøring af 4 politibetjente, der tidligere har været afhørt af statsadvokaten, og at statsadvokaten har protesteret herimod.

Rettens bemærkninger:


Advokat Tyge Trier er beskikket som advokat for B's nærmeste pårørende i medfør af retsplejelovens § 1020 e, stk. 2.

Bestemmelsen blev indført ved lov nr. 910 af 27. september 2005 om ændring af retsplejeloven. Af bemærkningerne til bestemmelsen i lovforslaget (2004/2 LF 160) fremgår om den beskikkede advokats beføjelser nærmere:

»Bistandsadvokaten for de pårørende har de samme beføjelser som en bistandsadvokat beskikket efter § 1020 e, stk. 1, jf. § 1020 e, stk. 3, der bliver stk. 4. Bistandsadvokaten vil således i de omhandlede sager bl.a. kunne orientere de efterladte om sagens gang, herunder status for efterforskning, yde bistand ved afhøringer, hvis de efterladte selv skal afhøres til sagen, vejlede om adgangen til at søge aktindsigt i sagen, yde bistand i forbindelse med sagens afgørelse, f.eks. gennemgang af selve afgørelsen m.v., vejlede om eventuel klageadgang og yde bistand med de mere praktiske aspekter af sagen, såsom udlevering af liget, effekter m.v.«.

Af bestemmelsen i § 1020 e, stk. 4, fremgår endvidere, at bestemmelserne i kapitel 66 a - om forurettede - i øvrigt finder anvendelse. Det indebærer navnlig, at bestemmelsen i § 741 c om bistandsadvokatens almindelige beføjelser finder anvendelse.

Det fremgår imidlertid hverken af den særlige bestemmelse i retsplejelovens § 1020 e, stk. 2, og forarbejderne hertil, af den almindelige bestemmelse i retsplejelovens § 741 c eller i øvrigt - så vidt ses - af retspraksis, at en bistandsadvokat har beføjelse til at fremsætte begæring om iværksættelse af en indenretlig afhøring i medfør af retsplejelovens § 746 eller § 747.

Retten finder endvidere, at der heller ikke på baggrund af det, der er anført af advokat Tyge Trier, herunder principperne som følger af § 1019 f eller hensynene, der ligger bag § 1020 a, er grundlag for at antage, at en bistandsadvokat under de foreliggende omstændigheder kan fremsætte begæring om en indenretlig afhøring.

Endelig bemærkes, at EMRK artikel 2 og de øvrige betragtninger, advokat Tyge Trier har anført, ikke kan føre til et andet resultat.

Der er på baggrund af det anførte således ikke hjemmel til, at advokat Tyge Trier til retten kan fremsætte begæring om iværksættelse af en indenretlig afhøring af de 4 betjente.

Allerede som følge heraf tages begæringen ikke til følge, hvorfor

bestemmes:
Anmodningen om, at betjentene - - -, - - -, - - - og - - - afhøres indenretligt, tages ikke til følge.

- - -

Vestre Landsrets kendelse.

- - -

Den 11. august 2010 har byretten afsagt kendelse om, at en anmodning fra advokat Tyge Trier om indenretlig afhøring af 4 polititjenestemænd ikke tages til følge.

Anmodningen er fremsat i forbindelse med statsadvokatens efterforskning i medfør af retsplejelovens § 1020 a, stk. 2, i forbindelse med B's død den 13. november 2009 som følge af politiets indgriben.

Kendelsen er kæret af advokat Tyge Trier, der i forbindelse med efterforskningen er beskikket som bistandsadvokat for B's nærmeste pårørende i medfør af retsplejelovens 1020 e, stk. 2. Advokaten har nedlagt påstand om, at begæringen tages til følge, subsidiært at der alene foretages indenretlig afhøring af de 2 betjente, som skød mod afdøde.

Anklagemyndigheden har påstået kendelsen stadfæstet.

Advokat Tyge Trier har om hjemmelsgrundlaget for anmodningen henvist til bestemmelserne i retsplejelovens § 746, stk. 1, og § 747, stk. 2, samt til principperne, som følger af retsplejelovens § 1019 f, og de hensyn, der ligger bag retsplejelovens § 1020 a, jf. herved EMRK artikel 2. Han har endvidere anført, at det er bedst stemmende med ordlyden af bestemmelserne om bistandsadvokaters funktion og rolle samt formålet med beskikkelsen, at en bistandsadvokat kan fremsætte begæring om indenretlig afhøring.

Advokaterne, der er beskikket for de 4 polititjenestemænd, har for landsretten oplyst, at deres klienter har afgivet forklaringer til statsadvokaten og ikke ønsker at afgive forklaring indenretligt.

Landsretten afsagde

Kendelse:
Af de grunde, som byretten har anført, har advokat Tyge Trier som bistandsadvokat ikke adgang til at kræve, at der som led i statsadvokatens efterforskning i medfør af retsplejelovens § 1020 a, stk. 2, skal foretages indenretlige afhøringer. Herefter tiltræder landsretten, at begæringen herom ikke er taget til følge.

Thi bestemmes:
Byrettens kendelse stadfæstes.

- - -