Bistandsadvokat i en sag om vold mod indsat begået i fængslet har pligt til at
hjælpe den indsatte med spørgsmål om strafafbrydelse, benådning mv. 

 

Af Claus Bonnez, Formand for Landsforeningen KRIM

27. juni 2008


Vestre Landsret fandt i denne sag, der angik vold mod en strafafsoner under dennes ophold i et fængsel, at det hørte til bistandsadvokatens pligter at bistå forurettede "i forbindelse med spørgsmål om fortsat afsoning, strafafbrydelse, benådning mv." Landsretten henviste til, at disse spørgsmål havde "direkte relation til den vold", som den pågældende påstod sig udsat for under afsoningen. Advokatens bistand til forurettede om disse spørgsmål var derfor "omfattet af de pligter", som påhviler den beskikkede bistandsadvokat i en sag som den foreliggende. På grundlag af dette synspunkt forhøjede landsretten advokatens salær betydeligt, idet advokaten efter landsrettens opfattelse således også skulle have betaling for arbejdet med disse straffuldbyrdelsesretlige spørgsmål.

Byrettens og landsrettens afgørelse gengives i sin helhed nedenfor:
 
   
 
 
U.2004.1358V
 

V.L.K. 3. februar 2004 i kære 4. afd. S-3357-03
(John Lundum, Eva Staal, Dot Buchtrup (kst.)).

XRets kendelse 11. december 2003.
- - -
Ingen var mødt eller tilsagt.
Der fremlagdes skrivelse af 3. december 2003 fra den for vidnet F beskikkede bistandsadvokat, advokat A, med salæropgørelse.
Af salæropgørelsen fremgår, at bistandsadvokaten ønsker sig tilkendt et salær på 83.000 kr. excl. moms samt udgift til befordring.
Retten afsagde sålydende

Kendelse:

En bistandsadvokat skal beskytte, støtte og styrke den forurettedes stilling under en straffesags efterforskning og senere behandling i retten, yde bistand til opgørelse af forurettedes erstatningskrav og varetage andre opgaver for den forurettede af mere almen karakter. Salær til bistandsadvokaten fastsættes ud fra de vejledende salærtakster og under hensyn til sagens karakter og omfang samt omfanget af bistandsadvokatens arbejde.

Af advokat A's salærredegørelse fremgår, at advokaten har anvendt en del tid på vurdering af Statsfængslet - - - ansvar for den situation, der førte til volden mod vidnet, ligesom advokaten har gennemgået diverse redegørelser fra statsfængslet og Kriminalforsorgen. Advokaten har endvidere anvendt en del tid på forhandlinger med Kriminalforsorgen om vidnets fortsatte afsoning og/eller strafafbrydelse, herunder om vilkårene for en eventuel løsladelse, og har indhentet diverse lægelige oplysninger til brug herfor.

Retten finder, at en stor del af bistandsadvokatens tid er anvendt til opgaver, der ikke umiddelbart falder ind under en bistandsadvokats beføjelser. Den tid, advokaten har anvendt i retten under domsforhandlingen den - - - er 2½ time, idet bistandsadvokaten aftrådte sammen med vidnet kl. 12.00.

Under hensyn til det anførte finder retten, at et rimeligt salær for bistandsadvokatens arbejde skønsmæssigt kan fastsættes til 20.000 kr. excl. moms. Hertil kommer transporttid til og fra domsforhandlingen på 7 timer, eller 3.500 kr. excl. moms, samt udgift til kørsel og bropenge med 2.190 kr. excl. moms, jf. salærredegørelsen.

Thi bestemmes
Der tillægges den for vidnet F beskikkede bistandsadvokat, advokat A, et salær på 23.500 kr. med tillæg af moms samt 2.190 kr. med tillæg af moms til dækning af kørselsudgifter. Beløbene udredes af det offentlige.
- - -

Vestre Landsrets kendelse.
I
 den påkærede kendelse, der vedrører det salær, kærende er tilkendt for det arbejde, han har udført som beskikket bistandsadvokat for F, har byretten bl.a. anført følgende:

"En bistandsadvokat skal beskytte, støtte og styrke den forurettedes stilling under en straffesags efterforskning og senere behandling i retten, yde bistand til opgørelse af forurettedes erstatningskrav og varetage andre opgaver for den forurettede af mere almen karakter. Salær til bistandsadvokaten fastsættes ud fra de vejledende salærtakster og under hensyn til sagens karakter og omfang samt omfanget af bistandsadvokatens arbejde. ..."
 
Landsretten er enig i denne beskrivelse af en bistandsadvokats naturlige arbejdsopgaver.
 
I tilknytning til kæreskriftet har kærende nøje redegjort for, hvad tidsforbruget, der efter tidsopgørelsen udgør 56 timer foruden deltagelse i en del af domsforhandlingen, er anvendt til.
 
Kærende har i den forbindelse navnlig gjort gældende, at det set i lyset af den foreliggende sags specielle karakter har været omfattet af hans pligter som beskikket bistandsadvokat at bistå F i forbindelse med spørgsmål om fortsat afsoning, strafafbrydelse, benådning m.v.
 
Landsretten er enig i, at varetagelsen af de nævnte arbejdsopgaver i den foreliggende sag, hvor de nævnte spørgsmål har direkte relation til den vold, F blev udsat for under afsoningen, har været omfattet af de pligter, som har påhvilet kærende som beskikket bistandsadvokat.
 
Landsretten forhøjer herefter det salær, som tilkommer advokat A, til 73.200 kr. med tillæg af moms 25%. Hertil kommer kørselsgodtgørelse og godtgørelse for udlæg som bestemt ved byrettens kendelse.
 

Thi bestemmes:
 
Salæret til advokat A forhøjes til 76.200 kr. med tillæg af moms 25%. I øvrigt stadfæstes byrettens kendelse.