TfK 2007.622 ØLK


 

  Ø.L.K. 31. maj 2007 i kære 24. afd. S-1125-07
(M. Lerche, Gunst Andersen, Malene Eigtved (kst.)). 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Lars Flyvholm, Sorø, besk.).

Københavns Byrets kendelse 20. marts 2007.

Københavns Politi har ved skrivelse af 8. marts 2007 under henvisning til retsplejelovens § 796, stk. 3, og § 806, stk. 3, orienteret retten om, at Københavns Politi den 8. marts 2007 mellem kl. 02.20 og kl. 02.58 foretog ransagning og beslaglæggelse, jf. henholdsvis retsplejelovens § 794, stk. 1, og § 802, stk. 1, hos T på adressen - - -.

T meddelte kl. 03.00, at hun ønskede ransagningen og beslaglæggelsen forelagt for retten.

Københavns Politi har under henvisning til retsplejelovens § 796, stk. 3, og § 806, stk. 3, anmodet om rettens godkendelse af ransagningen og beslaglæggelsen af følgende effekter:

7 stk. sider fra telefonbog påtrykt med rød skrift »Riot Not Diet«,

2 stk. papirer samt mindre papirer påtrykt »Riot Not Diet« og »69«,

1 stk. serigrafi-trykkeramme med skriften »Riot Not Diet«,

69 stk. klistermærker i forskellige størrelser påtrykt »Riot Not Diet«,

1 stk. A3-papir med rødt prøvetryk: »Riot Not Diet«,

1 æske med printer-overheadpapir, påtrykt »Riot Not Diet«,

1 stk. digitalkamera af mrk. Nikon Coolpix og

1 stk. Apple Ibook G4, bærbar computer.

Københavns Politi har endvidere i retsmødet den 17. marts 2007 anmodet om rettens kendelse om opretholdelse af beslaglæggelsen af ovennævnte effekter undtagen 1 stk. digitalkamera af mrk. Nikon Coolpix.

Københavns Politi har oplyst, at T er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 134a, jf. § 21.

Det fremgår af sagen, at politiet blev sendt ud for at foretage ransagning med henblik på at søge efter udlændinge på adressen og med henblik på at søge efter effekter, der kunne bruges til opklæbning eller graffiti i forbindelse med modstand mod rydningen af Ungdomshuset.

Det er under sagen oplyst, at en seddel med T's adresse forinden omkring midnat mellem den 7. og 8. marts 2007 var blevet fundet i en taske tilhørende en udenlandsk turist, der blev anholdt i Stengade, og at der i tasken tillige var en spraydåse.

Rettens bemærkninger:


Retten lægger vægt på, at det af den mødende anklager blev oplyst, at politiet tidligere på aftenen havde anholdt en udenlandsk turist i Stengade, og at der i dennes taske blev fundet en spraydåse og en seddel med sigtedes adresse.

Henset til at man den 7. og 8. marts 2007 fortsat havde grund til at formode, at der på ny kunne opstå uroligheder af den art, som fandt sted i dagene efter rydningen af Ungdomshuset, og til karakteren af disse tidligere uroligheder og oplysningerne om udlændinges deltagelse heri, findes sigtede med rimelig grund mistænkt for en lovovertrædelse, der er undergivet offentlig påtale, som efter loven kan medføre fængselsstraf, og ransagningen må ligeledes antages at være af væsentlig betydning for efterforskningen, ligesom der findes at have været bestemte grunde til at antage, at bevis i sagen eller genstande, der kunne beslaglægges, kunne findes ved ransagningen.

Efter de foreliggende oplysninger er betingelserne for at foretage ransagning i medfør af retsplejelovens § 794, stk. 1, opfyldt.

Retten finder endvidere, at betingelserne for beslaglæggelse i medfør af retsplejelovens § 802, stk. 1, er opfyldt.

Retten har herved lagt vægt på, at de beslaglagte papirer, trykkeramme m.v. indeholdt det engelske ord »Riot«, herunder i to tilfælde tillige »69«, og uanset der tillige var anført »Not Diet«, findes der begrundet mistanke om, at materialet skulle bruges som led i opfordring til oprør. Det forhold, at materialet muligt skulle indgå i en eksamensopgave, findes ikke at kunne føre til et andet resultat.

Efter omfanget og karakteren af de uroligheder, som havde stået på i dagene fra den 1. til den 3. marts 2007, findes betingelserne for at foretage ransagningen og beslaglæggelsen uden rettens forudgående kendelser opfyldt.

Retten finder, uanset materialet muligt skulle indgå i en eksamen den 23. marts 2007, ikke, at en opretholdelse af beslaglæggelsen med henblik på at sammenholde computerens indhold med det øvrige materiale vil være i strid med hensynet til proportionaliteten.

Af de anførte grunde

bestemmes:

Den foretagne ransagning og beslaglæggelsen af ovennævnte effekter hos T godkendes, ligesom beslaglæggelsen af effekterne, bortset fra 1 stk. digitalkamera af mr. Nikon Coolpix, opretholdes.

Østre Landsrets kendelse.
Advokat Lars Flyvholm har på vegne af T ved et kæreskrift af 30. marts 2007 kæret Københavns Byrets kendelse af 20. marts 2007 - - -, hvor ransagning og beslaglæggelse af en række effekter blev godkendt og beslaglæggelsen opretholdt. 

Politiadvokaten, Advokatur City, har fremsendt processkrift dateret den 27. april 2007. Af processkriftet fremgår blandt andet, at »Det må medgives, at det ikke er præciseret i den anmodning retten blev præsenteret for, at anmodningen også vedrørte ransagningen kl. 04.00, idet anklagemyndigheden har anset de to ransagninger for et samlet handlingsforløb.«

Landsretten har ved brev af 30. april 2007 anmodet Statsadvokaten for København og Bornholm om en udtalelse.

Advokat Lars Flyvholm har fremsendt replik dateret den 2. maj 2007 og i den forbindelse fremsat anmodning om mundtlig forhandling af kæremålet.

Statsadvokaten har ved påtegning af 21. maj 2007 på politiadvokatens processkrift af 27. april 2007 henholdt sig hertil.

Det fremgår af sagen, at Københavns Politi den 7. marts 2007 i forbindelse med anholdelse af 3 udlændinge i Stengade havde fundet en taske indeholdende blandt andet spraydåser med maling samt en seddel med T's adresse. Det fremgår endvidere af sagen, at politiet blev sendt ud til T's adresse for et foretage ransagning med henblik på at søge efter udlændinge på adressen og med henblik på at søge efter effekter, der kunne bruges til opklæbning eller graffiti i forbindelse med modstand mod rydningen af Ungdomshuset.

Københavns Politi, Vesterbro Lokalpoliti, foretog ransagning uden forudgående kendelse hos T den 8. marts 2007 i tiden mellem kl. 02.20 og kl. 02.58. Der blev i den forbindelse beslaglagt en række effekter - herunder klistermærker - med påtryk »Riot Not Diet« og en skabelon med træramme til trykning af »Riot Not Diet«. Af politirapport af samme dato fremgår, at T ønskede såvel ransagning som beslaglæggelse forelagt for retten.

Det fremgår endvidere af sagen, at Københavns Politi, Efterforskningssektion 1 - City, samme dag klokken 04.00 foretog ransagning uden forudgående kendelse hos T. Der blev i den forbindelse beslaglagt et digitalkamera og en bærbar computer med dockingstation m.v. Det fremgår af politirapport af 8. marts 2007, at T ønskede såvel ransagning som beslaglæggelse forelagt for retten. I forbindelse med denne ransagning blev T anholdt. Af politirapporten fremgår: »Hun blev ikke gjort bekendt med sigtelsen, idet grundlag[e]t ikke kunne oplyses ved anholdelsen«.

T blev ifølge politirapport af 8. marts 2007 afhørt samme dag kl. 10.45-11.28 og sigtet for overtrædelse af straffelovens § 134a, jf. § 21, ved onsdag den 8. marts 2007 på adressen - - - at have været i besiddelse af materiale, der skulle bruges til grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden, bestående af flyers og klistermærker med teksten »Riot Not Diet«.

Københavns Politi, Advokatur City, orienterede ved fax af 8. marts 2007 Københavns Byret om, at der var foretaget ransagning og beslaglæggelse samme dag kl. 02.20-02.58, og fremsendte samtidig »Anmodning om rettens godkendelse af ransagning og beslaglæggelse«. Af anmodningen fremgår, at der var foretaget ransagning uden samtykke, jf. retsplejelovens § 794, stk. 1 og nr. 2 (formentlig rettelig stk. 1 og 2), den 8. marts 2007 kl. 02.20-02.58, og at der ved denne ransagning blev fundet en række effekter - herunder en bærbar computer. Det blev samtidig oplyst, at T er mistænkt for overtrædelse af straffelovens § 134a.

Landsretten bemærker, at den ransagning, der fandt sted den 8. marts 2007 kl. 04.00, ikke har været indbragt for byretten, jf. retsplejelovens § 796, stk. 3, hvorfor landsretten allerede af den grund ikke kan godkende denne ransagning. Det bemærkes videre, at politiet i forbindelse med fremsendelse af anmodningen om godkendelse af ransagning og beslaglæggelse til byretten tydeligt burde have gjort opmærksom på, at der var blevet foretaget ransagning 2 gange den 8. marts 2007 hos T, nemlig henholdsvis kl. 02.20-02.58 og kl. 04.00. Det burde endvidere være tydeliggjort, hvilke effekter der blev beslaglagt under henholdsvis den første og den anden ransagning.

Byretten har imidlertid taget stilling til beslaglæggelsen af et digitalt kamera og en computer, hvorfor disse tillige indgår i landsrettens prøvelse.

Landsretten har ikke fundet grundlag for at imødekomme anmodningen om mundtlig forhandling af kæremålet.

Landsrettens begrundelse og resultat:


T blev på tidspunktet for ransagning og beslaglæggelse ikke gjort bekendt med, hvilken lovovertrædelse hun var mistænkt for. Hverken politiet eller anklagemyndigheden har efterfølgende oplyst nærmere herom. På dette grundlag finder landsretten det ikke godtgjort, at betingelserne for ransagning i medfør af retsplejelovens § 794, stk. 1, nr. 1, har været opfyldt. Af samme grund, og da de under ransagningen fundne genstande og det i øvrigt oplyste heller ikke findes at kunne danne grundlag for en rimelig mistanke om, at T har begået en lovovertrædelse, der er undergivet offentlig påtale, findes betingelserne for beslaglæggelse i medfør af retsplejelovens § 802, stk. 1, nr. 1, ikke opfyldt. Der er derfor ikke grundlag for at godkende den skete ransagning og beslaglæggelserne, hvorfor

bestemmes:
Politiets ransagning hos T den 8. marts 2007 kl. 02.20-02.58 godkendes ikke.

Politiets beslaglæggelse af genstande hos T under ransagning den 8. marts 2007 godkendes ikke.