TfK2000.403 ØLD
Ø.L.D. 21. marts 2000 i anke 18. afd. S-3341-99

 

  Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (adv. Kirsten Lindahl, e.o.).

(Kallehauge, Linde Jensen og Britt F. Klitgaard (kst.) med domsmænd).

Tårnby Rets dom af 7. september 1999:

I denne sag, der er behandlet under medvirken af domsmænd, tiltales

1. T1

2. T2

ifølge anklageskrift af 15. september 1998 fra statsadvokaten for København, Frederiksberg og Tårnby til straf for:

overtrædelse af straffelovens § 155, 2. punktum,

ved den 23. maj 1998 i forening at have misbrugt deres stilling som kriminalassistenter ved Tårnby politi til at krænke det offentliges ret for at, skaffe andre en uberettiget fordel, idet de på A's bopæl - - -, Dragør, afhentede et gevær, 2 pistoler og en del ammunition, der var anbragt af B, som var fraflyttet adressen, uden på sædvanlig måde at oprette en sag med kosterrapport og sigtelse mod A og B for overtrædelse af våbenloven, idet de uden at følge de givne forskrifter for indsendelse af våben m.v. til undersøgelse i Rigspolitichefens Tekniske Afdeling anbragte de omhandlede effekter i politistationens våbenkælder vedlagt et håndskrevet notat bl.a. med teksten: »Til destruktion«, »udleveret af unavngiven«, »23/5« og signeret »T1«.

De tiltalte er ustraffede.

De tiltalte har nægtet sig skyldige.

Der er under sagen afgivet forklaring af de tiltalte og vidneforklaring af - - -.

Herom henvises til retsbogen.

Domsmandsretten skal udtale:

Ved bevisførelsen findes det godtgjort, at de tiltalte ved indbringelsen af de omhandlede skydevåben med ammunition til politistationen undlod at udarbejde kosterrapport og foretage relevante registreringer for stillingtagen til spørgsmål om sigtelse angående findested og om omstændighederne omkring effekternes indbringelse til politiet, herunder fra hvilke personer de stammede. De tiltalte har herved ikke forholdt i overensstemmelse med de af gældende tjenstlige regler, retsplejelovens § 828 og det da gældende kosterregulativ (af 1. oktober 1994 eller 27. januar 1997). De tiltalte måtte i kraft af deres uddannelse forstå, at de derved tilsidesatte tjenstlige forskrifter.

Det lægges videre til grund for afgørelsen, at våbnene blev afleveret i våbenkælderen med angivelse af modtagelsesdato og T1's navn, at våbenmesteren ved våbnenes modtagelse eller forud herfor over for T1 påtoge sig at »skrive sagen«, at T1 umiddelbart efter våbnenes modtagelse den 23. maj 1997 tog på 3 ugers ferie, at T2 straks ved kriminalkommissær - - -'s forespørgsel til sagen torsdag den 12. juni 1997 meddelte sit kendskab til den og derpå afgav fyldestgørende rapport, og at modtagelsen af frivilligt indleverede våben normalt forestås af ordenspolitiet.

På denne baggrund og sammenholdt med de afgivne forklaringer om praksis angående sigtelse i forbindelse med frivillige våbenafleveringer, til Tårnby politi og i andre politikredse, er det ikke bevist, at de tiltalte ved deres disposition har haft forsæt til at misbruge deres stillinger til at krænke det offentliges rets for derved at skaffe nogen uberettiget fordel.

De tiltalte frifindes for den rejste tiltale.

Østre Landsrets dom:

Tårnby Rets dom af 7. september 1999 (- - -) er anket af anklagemyndigheden med påstand om domfældelse i overensstemmelse med anklageskriftet.

T1 og T2 har påstået frifindelse.

Der er i landsretten afgivet forklaring af tiltalte og vidnerne - - -.

De i byretten af vidnerne - - - afgivne forklaring er dokumenteret i medfør af retsplejelovens § 965 c, stk. 4.

Under domsforhandlingen er dokumenteret uddrag af Rigspolitichefens kundgørelser og cirkulæreskrivelser, oplysninger fra Justitsministeriet om frit lejde-aktioner, oplysninger fra politikredse og statsadvokaturer om aflevering af våben anonymt, instrukser eller regulativer om koster for Tårnby politikreds samt eksempler på sager om aflevering af våben til Tårnby politi, herunder 18 sager oplyst som alle sager på området for 1997.

Der henvises herom i det hele til landsrettens retsbog.

Også efter bevisførelsen for landsretten findes det som anført i den indankede dom godtgjort, at de tiltalte ikke handlede i overensstemmelse med de for Tårnby politi gældende tjenstlige regler, da de den 23. maj 1997 indbragte de omhandlede våben og en del ammunition til politistationen.

Ved vurderingen af, om de tiltalte herefter er skyldige i den rejste tiltale, lægger retten vægt på, at tiltalte T1 findes at have forklaret fyldestgørende om sin opfattelse af, hvilken fremgangsmåde, der kunne anvendes ved politiets modtagelse af våben fra besættelsestiden, der var efterladt i dødsboer. Forklaringen støttes af handlingsforløbet i forbindelse med de tiltaltes afhentning af våbnene m.v. hos A samt af det oplyste, om handlingsforløbet på politistationen, herunder C's løfte om at ville »skrive sagen« samt indholdet af den seddel, som tiltalte T1 efterlod på sækken med våbnene i våbenkælderen. På denne baggrund og sammenholdt med tiltalte T2's forklaring om, at også han i situationen anså fremgangsmåden for svarende til den praksis, der kunne anvendes i sådanne sager, finder retten ikke at kunne afvise de tiltaltes forklaringer. Det er herved tillagt vægt, at der foreligger oplysninger om en uensartet praksis for politiets behandling i andre politikredse af sådanne sager på tidspunktet for handlingsforløbet i nærværende sag og i hvert fald indtil 1997 i Tårnby politi. Der er i denne forbindelse tillige tillagt vægt, at tidspunktet for kundgørelse af det for Tårnby politi gældende kosterregulativ af 24. januar 1997 først med sikkerhed har kunnet fastslås at være den 10. juni 1997, hvilket ligger efter gerningstidspunktet den 23. maj 1997.

Det findes herefter ikke tilstrækkeligt godtgjort, at de tiltalte forsætligt misbrugte deres stilling, herunder til at skaffe andre uberettiget fordel.

Tårnby rets frifindende dom stadfæstes derfor.